Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς, Δρόμος χωρίς Θεό δεν αντέχεται, εκδόσεις Εν Πλω 2008. Ο Σέρβος Άγιος του 20ού αιώνα στέλνει επιστολές σε πνευματικά παιδιά ή σε ανθρώπους που τον ρωτούνε για ζητήματα της χριστιανικής ζωής και απαντά με την απλότητα του καθημερινού ανθρώπου, αλλά κι το βάθος αυτού που όχι μόνο γνωρίζει, αλλά ζει αληθινά την σχέση του με το Θεό. Κείμενα που δείχνουν την αξία της γνήσιας θεολογίας, αλλά και απαντούν σε πολλούς σύγχρονους προβληματισμούς. Εντυπωσιάζει η στάση του έναντι της οικονομικής κρίσης του 1929, του πολέμου και της ειρήνης, του θανάτου και της ανάστασης, αλλά και των κοινωνικών προβλημάτων, με θέσεις που έχουν ισχύ και σήμερα. Ένα βιβλίο που , όπως και ο τίτλος του αναφέρει, χωρίς να βάζει βαριά φορτία στις πλάτες των ανθρώπων, δείχνει πως η ζωή χωρίς Θεό δεν αντέχεται.
Ονιράμα, Κλεψύδρα. Ένα σύγχρονο μουσικό συγκρότημα, το οποίο μιλά στις καρδιές μας χωρίς να μεγαλοφέρνει. Στίχοι δυνατοί, που δεν μένουν μονάχα στο κλασικό «έρωτας, επιθυμία, χωρισμός, αβάσταχτος πόνος», αλλά δείχνουν ότι υπάρχουν νέοι άνθρωποι που επιμένουν να ονειρεύονται, ψάχνουν να βρούνε διεξόδους στα κάθε λογής σταυροδρόμια και δε διστάζουν να φανερώσουν τους φόβους τους με γνώμονα όχι την εσωστρέφεια ή την παρεούλα, αλλά μία ζωή που χωρά περισσότερους.
Βασίλη Παπαθεοδώρου, Χνότα στο τζάμι, εκδόσεις Κέδρος. Πώς θα σας φαινόταν αν κάποιοι ξεκινούσαν μια επανάσταση καταργώντας τα mails και τις τηλεοθόνες και ανταλλάσσουν με τον πιο ανατρεπτικό τρόπο: με χνότα στο τζάμι; Το σπουδαίο είναι ότι πρόκειται για παιδιά και εφήβους, οι οποίοι αγωνίζονται να επιβιώσουν σε έναν κόσμο όπου οι περισσότεροι νέοι διασκεδάζουν σερφάροντας στο Ίντερνετ , ενώ το παιχνίδι του είναι τα mail, γιατί η κοινωνία τους στερεί την ελευθερία. Όλα αυτά και άλλα, με ιδιαίτερη δράση, προσαρμοσμένη στα δεδομένα της εποχής μας, καταγράφονται στο ενδιαφέρον μυθιστόρημα του Βασίλη Παπαθεοδώρου, το οποίο συνδυάζει τον κοινωνικό προβληματισμό, την επιστημονική φαντασία και το αστυνομικό σασπένς και έλαβε το Κρατικό Βιβλίο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου και άλλα βραβεία.
Θανάσης Παπακωνσταντίνου - Διονύσης Σαββόπουλος, Ο Σαμάνος. Ένας δίσκος ο οποίος μας αποκάλυψε ενδιαφέρουσες πτυχές των δύο ξεχωριστών δημιουργών. Ο Παπακωνσταντίνου συνθέτει βλέποντας την εικόνα ενός Μεξικάνου επαναστάτη, ο οποίος βαδίζει στο εκτελεστικό απόσπασμα με την απλότητα της λεβεντιάς και ο Σαββόπουλος τραγουδά με τη δική του χαρακτηριστική φωνή για σύγχρονα θέματα που μας αφορούν, όπως οι ρυθμοί της ζωής, η ομορφιά του κόσμου μας που χάνεται, η ανάγκη της παρέας που δημιουργεί και χαίρεται και δεν καταναλώνει, τον φόβο του θανάτου και το φως της Ανάστασης. Ανθρώπινες εικόνες που αποδίδονται με ανατρεπτικό τρόπο.
Φρανσουάζ Ντολτό, Τα Ευαγγέλια και η πίστη-ο κίνδυνος μιας ψυχαναλυτικής ματιάς, εκδ. Εστία. Έχετε σκεφθεί ότι τα Ευαγγέλια κρύβουν θησαυρούς πολύτιμους για την επιστήμη, και όχι μόνο για την πίστη; Η μεγάλη σύγχρονη Γαλλίδα ψυχαναλύτρια αναλύει με το δικό της τρόπο τα κείμενα της Εκκλησίας και χωρίς να αφίσταται των ορίων της σπουδής της, φανερώνει μέσα από μερικές υπέροχες αναγνώσεις την πνευματική δύναμη των κειμένων, προσαρμοσμένη στα μέτρα του σύγχρονου ανθρώπου, χωρίς να χάσει την Αλήθεια. Το κυριότερο, δε θα διστάσει να ομολογήσει τη βαθιά της πίστη στο Χριστό, ενώ είναι περικυκλωμένη από συναδέλφους της, οι οποίοι θεωρούν την πίστη ως ξεπερασμένη στάση ζωής και είναι στρατευμένοι στην αθεΐα. Σε άλλα βιβλία της η Ντολτό δε θα κρύψει το θαυμασμό της για την Ορθοδοξία. Μία σχοινοβασία ανάμεσα στο ανθρώπινο και το θεϊκό, στην οποία η τελική συνάντηση με την Εκκλησία υπερβαίνει τον κίνδυνο.