11/25/08

Κατώτερο Κατηχητικό 2008-2009, Συνάντηση 4

Οι Άγιοι Τερέντιος και Νεονίλλη

Οι Άγιοι Τερέντιος και Νεονίλλη οι σύζυγοι και τα παιδιά τους Σάρβηλος, Νίτας, Ιέραξ, Θεόδουλος, Φώτιος, Βήλη και Ευνίκη ήταν μια πραγματική "κατ' οίκον εκκλησία". Οικογένεια αληθινά χριστιανική, με μια ψυχή, με μια καρδιά και το ίδιο φρόνημα.
Όταν άρχισε ο διωγμός κατά των χριστιανών, ειδοποίησαν τους δύο συζύγους ότι κινδυνεύουν να συλληφθούν. Τότε ο Τερέντιος και η Νεονίλλη αναρωτήθηκαν να φύγουν μακριά, προκειμένου να προστατέψουν τα παιδιά τους, ή να μείνουν και να περιμένουν με γενναιότητα οποιοδήποτε μαρτύριο; Οι πέντε γιοι και οι δύο θυγατέρες τους έδωσαν αποφασιστική απάντηση. Γιατί να φύγουν; Ο διωγμός είχε εξαπλωθεί παντού. Έπειτα, η αναχώρησή τους θα ενέσπειρε τον πανικό στους εκεί χριστιανούς. Και το σπουδαιότερο, η Εκκλησία δεν ενισχύεται από φυγάδες, αλλά από μάρτυρες και αθλητές.
Έτσι δεν άργησαν να τους συλλάβουν. Σε λίγο παρουσιάστηκαν στον ηγεμόνα για να κριθούν για την πίστη τους. Επειδή λοιπόν ομολόγησαν ότι πίστευαν τον Ιησού Χριστό ως αληθινό Θεό και όχι τα είδωλα, τους βασάνισαν σκληρά. Αφού τους κρέμασαν τους έγδαραν και ύστερα έριξαν ξίδι στις πληγές τους και αλάτι για να τους κάνουν να αλλάξουν την πίστη τους. Όμως οι Άγιοι προσεύχονταν και με σιωπηλή φωνή ενθάρρυναν ο ένας τον άλλον να αντέξουν ως το τέλος για χάρη του Κυρίου τους.
Και ο Θεός είδε την υπομονή και την πίστη τους και άκουσε την προσευχή τους. Άγγελοι αόρατοι κατέβηκαν από τον ουρανό και αφού τους ελευθέρωσαν θεράπευσαν τις πληγές τους. Οι ασεβείς είδαν αυτά με έκπληξη και φοβήθηκαν. Τότε τους έριξαν στη φυλακή και την επόμενη μέρα τους χτύπησαν με ρόπαλα και ραβδιά μήπως και καταφέρουν να τους αλλάξουν. Ο Θεός όμως δεν τους άφησε και πάλι, μα όταν είδε ο ηγεμόνας ότι τίποτα από αυτά δεν τους έπειθε να αλλάξουν είπε στους δούλους τους να τους ρίξουν στα θηρία. Μα και πάλι δεν έπαθαν τίποτα και όμως κάθε φορά ο αυτός πείσμωνε περισσότερο ώστε ζήτησε να τους ρίξουν καυτή πίσσα για να τους βασανίσει μα το θαύμα δεν άργησε να γίνει και εδώ. Η πίσσα έγινε νερό και τους δρόσιζε.
Τότε ο ηγεμόνας αγανάκτησε με την πίστη τους και έδωσε διαταγή να τους κόψουν το κεφάλι και έτσι οι Άγιοι Τερέντιος και Νεονίλλη, καθώς και τα παιδιά τους, πήραν το στεφάνι του Μαρτυρίου πηγαίνοντας κοντά στο Χριστό.
Την μνήμη τους η Εκκλησία την εορτάζει κάθε χρόνο στις 28 Οκτωβρίου.

Σχόλια
Κατ’ οίκον εκκλησία:
αυτό σημαίνει ότι εκκλησία δεν ονομάζουμε μόνο το οίκημα που πάμε κάθε Κυριακή, ο ναός δηλαδή, αλλά εκκλησία ονομάζεται και η οικογένεια μας όταν ζει σύμφωνα με το θέλημα του Θεού και πιστεύει σ’ Αυτόν.
Οικογένεια με μία καρδιά, με μία ψυχή: Οικογένεια σημαίνει ότι όλοι μέσα σε αυτήν έχουμε τον ίδιο στόχο να γίνουμε άνθρωποι που πιστεύουμε στο Χριστό, δηλαδή άγιοι, και ότι όλοι φερόμαστε με αγάπη και αλληλοβοήθεια για τον αδερφό μας και τους γονείς μας. Ο Χριστός θέλει να συγχωρούμε ο ένας τον άλλον και ακριβώς όπως εκείνος που είναι ο Θεός πατέρας μας.
Οι πέντε γιοι και οι δύο θυγατέρες έδωσαν αποφασιστική απάντηση: εδώ βλέπουμε πόσο πραγματικά η οικογένεια είχε καταφέρει να εκπληρώσει το θέλημα του θεού. Τα ίδια τα παιδιά δεν διστάζουν μπροστά στο μαρτύριο αλλά θαρραλέα αποφασίζουν να θυσιαστούν για τον Κύριο μας τον Ιησού Χριστό.
Να φύγουν η να μείνουν; Όλοι μας πολλές φορές βρισκόμαστε σε δίλημμα. Πόσο μάλλον όταν αυτό έχει σχέση με την πίστη μας. Είμαστε άνθρωποι και είναι φυσικό να φοβόμαστε την εικόνα του μαρτυρίου και ίσως πολλοί από εμάς να είχαμε φύγει στη θέση τους αλλά η δύναμη του Θεού τους βοήθησε να κάνουν τη σωστή επιλογή.
Προσεύχονταν με σιωπηλή φωνή: Οι Άγιοι την ώρα των βασανιστηρίων δεν φώναζαν ούτε διαμαρτύρονταν για όσα περνούσαν. Αντίθετα μάλιστα ήταν ήρεμοι και προσεύχονταν συνέχεια να τους δώσει ο Θεός τη δύναμη να ολοκληρώσουν το μαρτύριο τους με πίστη για το Χριστό.
Ο Θεός άκουσε την προσευχή τους: Πολλές φορές σκεφτόμαστε ότι οι Άγιοι εκείνη την ώρα είναι μόνοι και πονάνε. Όμως δεν είναι έτσι. Όσους έχουν πίστη ο Θεός δεν τους αφήνει. Έτσι κι εκείνη την ώρα δεν αφήνει να δεχτούν τον πόνο των βασανιστηρίων αλλά τη δροσιά και τη γαλήνη που τους δυναμώνουν ακόμα πιο πολύ όσο τους προετοιμάζουν για το ότι θα είναι κοντά του σε λίγο.

Ερωτήσεις
Α. Ο Θεός τελικά βοήθησε τους αγίους;
Β. Γιατί κάποιοι άνθρωποι έχουν κακία μέσα τους;
Γ. Τι ήταν αυτό που έδωσε θάρρος στους αγίους να προχωρήσουν στο μαρτύριο;
Δ. Με ποιο τρόπο η Εκκλησία αποκαλεί την οικογένεια;
Ε. Η οικογένεια που έχουμε ή αυτή που θα κάνουμε όταν μεγαλώσουμε ποια χαρακτηριστικά πρέπει να έχει;

Συμπέρασμα
Ο Χριστός θέλει η οικογένειά μας να είναι κατ’ οίκον Εκκλησία, να πορεύεται με ενότητα και αγάπη προς την Αγιότητα, ακόμη κι αν ο δρόμος αυτός κρύβει πολλές δυσκολίες. Αυτό θα γίνει αν πιστεύουμε σ’ Εκείνον.

Κέρκυρα, 1 Νοεμβρίου 2008