1/19/10

Έρωτας (;) μ’ ένα «βρικόλακα»

Θα μπορούσατε να φανταστείτε ότι μια ιστορία εφηβικού έρωτα συναρπάζει πολλούς νέους ακόμη και σήμερα; Μη βιαστείτε όμως να πείτε ότι αυτό είναι παρήγορο, σε μια εποχή που κάνει λόγο περί έρωτα, παρουσιάζει τον έρωτα ως κεκτημένο, στην ουσία όμως είναι ανέραστη. Γιατί το ζευγάρι των ερωτευμένων που συγκινεί είναι μία έφηβη κοπέλα που πηγαίνει να κατοικήσει με τον αστυνομικό πατέρα του στην πόλη του (η μητέρα της θέλει να ξαναφτιάξει τη ζωή της) και εκεί, στο σχολείο όπου πηγαίνει, ερωτεύεται έναν βρικόλακα!!! Και όχι μόνο αυτή, αλλά κι εκείνος!!!
Η τετραλογία της Στέφανι Μέγιερ πουλά τρελά σε παγκόσμιο επίπεδο. Ήδη τα δύο πρώτα βιβλία της σειράς έχουν γίνει ταινίες («Λυκόφως», «Νέα Σελήνη») και αναμένουμε τη συνέχεια με την «Έκλειψη»και τη «Χαραυγή». Ο βρικόλακας Έντουαρντ, κατά κόσμο Ρούμπεν Πάτερσον, θεωρείται ήδη super boy και όχι μόνο οι έφηβες, αλλά και μεγαλύτερες σε ηλικία κοπέλες είναι θαυμάστριές του. 25 εκατομμύρια βιβλία έχει πουλήσει το «λυκόφως»παγκοσμίως, πάνω από 25.000 στην Ελλάδα. Εισπρακτικός θρίαμβος τόσο για την πρώτη όσο και για τη δεύτερη ταινία της σειράς. Πάμπολλα βραβεία από ειδικές ενώσεις που κρίνουν ταινίες για νεανικό κοινό. Η ταινία «Λυκόφως» θεωρήθηκε από τις καλύτερες για εφήβους το 2008. Και έπεται συνέχεια.
Μία έφηβη ερωτεύεται ένα βρικόλακα, ένα πλάσμα το οποίο πίνει αίμα ανθρώπινο, αλλά και ζωικό. Κι εκείνος με τη σειρά του κάνει θυσία για τον έρωτα αυτό την ίδια του τη φύση. Αρνείται να πιει το αίμα της καλής του και την προστατεύει από τις επιθέσεις άλλων βρικολάκων που δεν συμφωνούν με τη στάση του. Την εντάσσει στην οικογένειά του και διάφορα άλλα θριλερώδη, διανθισμένα με ρομαντισμό, εφηβικές καταστάσεις όπως η κατάθλιψη, η σχολική παρέα και αποτυχία, ο αγώνας των συμμαθητών της Μπέλας να την προφυλάξουν από τους βρικόλακες και η είσοδος στο παιχνίδι και άλλων περίεργων πλασμάτων , όπως των λυκανθρώπων. Όλα αυτά τα extreme και γεμάτα θάνατο προσελκύουν το εφηβικό κοινό. Και αναρωτιόμαστε: Γιατί;
Δεν ξέρουμε αν οι νέοι σπεύδουμε να παρακολουθήσουμε θρίλερ γιατί μ’ αυτό τον τρόπο νιώθουμε ότι ξορκίζουμε το θάνατο. Ο θάνατος δεν ταιριάζει στους νέους. Κι όμως, η ζωή μας τον συναντά κάθε ώρα και στιγμή. Τα video games και οι ταινίες μας εθίζουν στο αίμα. Γι’ αυτό και δεν μας φοβίζει πλέον τίποτα. Ίσως όμως , ασυνείδητα, μέσα από όλες αυτές τις καταστάσεις να νιώθουμε ότι ο θάνατος αφορά σε κάποιους άλλους που πεθαίνουν ή τους σκοτώνουμε στις οθόνες, όχι σ’ εμάς τους ίδιους. Εξάλλου, η αληθινή αγάπη δεν είναι εύκολο να βρεθεί στον κόσμο. Η κοινωνία μας καλλιεργεί τη νοοτροπία ότι για να πετύχουμε θα πρέπει ο ένας να πιει το αίμα του αλλουνού. Παράλληλα, είναι τόσο πληκτική η ζωή μας, που νιώθουμε την ανάγκη να κυλήσει το αίμα στις φλέβες μας, να ξεβγούμε από τη βαρεμάρα!
Και μέσα σ’ όλα αυτά η αγάπη για έναν βρικόλακα, ο οποίος είναι έτοιμος να απαρνηθεί τη φύση του, το «εγώ»του, τον εαυτό του. Να ο ορισμός του αληθινού έρωτα, που δεν τον βρίσκεις εύκολα σήμερα. Ο άλλος σε θέλει για να περάσει καλά, για να σε απολαύσει και να τον απολαύσεις, χωρίς θυσία, χωρίς νοιάξιμο, χωρίς μοίρασμα, χωρίς να σου δώσει όχι απλώς κάτι από τον εαυτό του, αλλά όλο του τον εαυτό. Γι’ αυτό και ο βρικόλακας Έντουαρντ, πλάσμα ανύπαρκτο, πλάσμα δεισιδαιμονίας, δείχνει στα μπουχτισμένα από τη σαρκικότητα παιδιά της εποχής, ότι μπορούν να αποδράσουν.
Μόνο που εδώ είναι το θλιβερό. Ο Έντουαρντ είναι ανύπαρκτος. Άρα, ανύπαρκτος και ο έρωτας που θυσιάζεται, που κάνει τον άνθρωπο να παραιτείται από τη φύση του, που τον κάνει να νιώθει πραγματικά υπεύθυνος για τον άλλο, που τον κάνει να τον σέβεται, να θέλει να τον προστατεύσει;
Ας μην συμφωνήσουμε με τη συγγραφέα και όλους αυτούς που δοξάζουν αυτή τη σειρά και τη θεωρούν ως κάτι το ξεχωριστό. Για μας που πιστεύουμε στο Χριστό, το Αίμα Του μας δίνει ζωή και δεν μας την αφαιρεί. Και ζωή για μας είναι η αγάπη, το μοίρασμα, η χαρά της κοινωνίας με τον άλλο. Η αγάπη μας κάνει ξεχωριστούς ανθρώπους. Αλλά η αγάπη για να αναδειχθεί και να βιωθεί δε χρειάζεται το ανύπαρκτο ή το δαιμονικό πλάσμα, το οποίο θα σου πάρει τη ζωή, θα σε συντρίψει και θα σε θανατώσει, αλλά το φίλο σου, το συνάνθρωπό σου, τον άλλο που είναι άνθρωπος σαν κι εσένα και ψάχνει τον έρωτα όχι ως μία απόλαυση του σώματος, αλλά ως μοίρασμα και ενότητα της ύπαρξης.
Να δούμε ποιος θα μας μιλήσει κάποτε και γι’ αυτή την προοπτική!

π. Θεμιστοκλής

(βλ. ενδεικτικά http://stepheniemeyer-gr.blogspot.com/
http://www.twilightthemovie.com/
http://www.imdb.com/title/tt1099212/
http://en.wikipedia.org/wiki/Twilight
http://www.stepheniemeyer.com/twilight.html)