10/15/08

Κατώτερο Κατηχητικό 2008-2009, Συνάντηση 1

Ο Άγιος Κυπριανός και η Αγία Ιουστίνα

Ο Κυπριανός καταγόταν από την Καρχηδόνα της Αφρικής, αλλά ζούσε στην Αντιόχεια της Συρίας στα χρόνια του Αυτοκράτορα της Ρώμης Κλαυδίου. Δεν ήταν χριστιανός, αλλά ειδωλολάτρης. Ήταν όμως αριστοκράτης και πλούσιος, ενώ αγαπούσε πολύ την φιλοσοφία και ήταν και ρήτορας. Έκανε όμως και μάγια και τα κατάφερνε πολύ καλά σ’ αυτό.
Η Ιουστίνα ζούσε στην Αντιόχεια. Ήταν ειδωλολάτρισσα αλλά έψαχνε να βρει τον αληθινό Θεό. Εκείνο τον καιρό ένας διάκονος που τον έλεγαν Πραΰλιο δίδασκε για το Χριστό και η Ιουστίνα, μαθαίνοντάς το, πήγαινε κρυφά στην Εκκλησία και διδασκόταν. Της άρεσαν τόσο πολύ αυτά που άκουγε που ενημέρωσε τους γονείς της. Τόσο η ίδια όσο και οι γονείς της βαφτίστηκαν χριστιανοί και μάλιστα ο πατέρας της που πριν ήταν ιερέας των ειδώλων έγινε τώρα ιερέας του Θεού.
Ένας πλούσιος κι ευγενής νεαρός που τον έλεγαν Αγλαΐδα, είδε μια μέρα την Ιουστίνα, την ερωτεύτηκε και ήθελε να την παντρευτεί. Εκείνη δεν ήθελε κι αυτός έψαχνε τρόπο να την πείσει. Όσο κι αν προσπαθούσε, όμως δεν κατάφερνε τίποτα. Κι έτσι μόλις έμαθε για τα μάγια που έκανε ο Κυπριανός, έτρεξε σ’ αυτόν, προσφέροντάς του πολλά χρήματα για να πετύχει το σκοπό του. Ο Κυπριανός προσπάθησε τρεις φορές, κάνοντας μάγια, να πετύχει η Ιουστίνα να αγαπήσει τον Αγλαϊδα. Αυτή όμως προσευχόταν θερμά και με πίστη, κάνοντας συνέχεια το σημείο του Σταυρού, με αποτέλεσμα τα μάγια να μην πιάνουν. Ο Κυπριανός, εντυπωσιασμένος από τη δύναμη αυτού του νέου όπλου (δεν ήξερε τίποτα πριν για το Χριστό), ζήτησε κι έμαθε περισσότερα και καθώς ήταν έξυπνος και σκεπτόμενος άνθρωπος, κατάλαβε ότι ο Χριστός είναι ο αληθινός Θεός.
Έτσι πιστεύει, βαπτίζεται και γίνεται ιερέας και μετά Επίσκοπος Καρχηδόνας. Η Ιουστίνα έγινε μοναχή και ασκήτρια και έφερε στο Χριστό πολλούς ανθρώπους. Ο Κυπριανός κηρύττει το Χριστό παντού και η φήμη του έφτασε σε όλο το γνωστό τότε κόσμο. Στα χρόνια του Αυτοκράτορα Δεκίου εξορίζεται μαζί με την Ιουστίνα και πολλούς χριστιανούς από την Καρχηδόνα στην Συρία.
Ένας κόμης σπουδαίος και τρανός που τον έλεγαν Ευτόλμιο συλλαμβάνει και βασανίζει το Κυπριανό και την Ιουστίνα . Και οι δύο όμως με υπομονή και πίστη δε λύγισαν αλλά υπέμειναν τα μαρτύρα δοξάζοντας το Θεό. Όσες φορές μάλιστα προσπάθησε ο ηγεμόνας να πει κάτι εναντίον του Χριστού του απαντούσαν και οι δύο με τέτοιο τρόπο που στο τέλος έχανε τα λόγια του. Στο τέλος τους έστειλε στο Κλαύδιο Καίσαρα, που βρισκόταν στη Δαμασκό να βρει εκείνος αφορμή να τους σκοτώσει.
Αποφάσισε λοιπόν ο Καίσαρας να τους αποκεφαλίσει. Αυτό έγινε στις 2 Οκτωβρίου, οπότε και τους γιορτάζουμε μαζί. Τα λείψανά τους βρίσκονται στη Ρώμη.

Ερμηνευτικά σχόλια
Κυπριανός και Ιουστίνα:
Δύο από τους πιο χαρακτηριστικούς Αγίους της πίστης μας. Ακολούθησαν βίους διαφορετικούς. Ο μεν Κυπριανός που ήταν φιλόσοφος, αναζητητής και μορφωμένος, ασχολήθηκε με τα μάγια για να βρει δύναμη στη ζωή του. Η Ιουστίνα , που ήταν κι αυτή αναζητήτρια στη ζωή δεν έψαχνε την δύναμη αλλά την αλήθεια. Ο Χριστός έδωσε και στους δύο τις ευκαιρίες και αυτοί τις αξιοποίησαν, γιατί η καρδιά τους είχε την καλή προαίρεση.
Μάγια: τα μάγια τα κάνουν οι άνθρωποι για να πετύχουν κάτι συγκεκριμένο ή για να αποκτήσουν δύναμη. Στην ουσία όμως συνομιλούν με τις δυνάμεις του κακού, και εγκαταλείπουν το Θεό. Το όπλο ενάντια στα μάγια και τις δυνάμεις του κακού δεν είναι άλλα μάγια (όπως στον Χάρι Πότερ), αλλά το σημείο του Σταυρού, η πίστη και η ζωή της Εκκλησίας.
Το Σημείο του Σταυρού: ο διάβολος θεώρησε ότι ο Χριστός πάνω στο Σταυρό πέθανε και έτσι τον νίκησε. Όμως ο Χριστός δεν νικήθηκε από τον θάνατο, αλλά αναστήθηκε. Έτσι ο Σταυρός από ξύλο θανάτου έγινε ξύλο ζωής. Όποιος κάνει το Σταυρό Του, όποιος τον κοιτάζει, όποιος τον επικαλείται, νικά τις δυνάμεις του κακού, γιατί ο διάβολος δεν μπορεί να αντισταθεί στη δύναμη αυτού που πάνω στο Σταυρό πέθανε για να αναστήσει όλους τους ανθρώπους. Ο Σταυρός είναι έκφραση της αληθινής, της τέλειας αγάπης που καλούμαστε να έχουμε έναντι του Θεού και των ανθρώπων. Τον Σταυρό μας τον κάνουμε κάθε πρωί και κάθε βράδυ, όταν περνάμε έξω από μία εκκλησία, όταν χαιρετούμε τις εικόνες και τα λείψανα των αγίων, όταν τρώμε και όταν τελειώσουμε το φαγητό μας και τον έχουμε ακόμη επάνω μας, τον φοράμε ως το φυλαχτό μας από κάθε κακό.
την ερωτεύτηκε: δεν ήταν κακό που την ερωτεύτηκε. Το κακό ήταν που δεν σεβάστηκε την ελευθερία της να μην τον ερωτευτεί, με αποτέλεσμα να θελήσει να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο, ακόμη και το κακό για να την υποχρεώσει να κάνει αυτό που ήθελε.
τους αποκεφάλισε: μ’ αυτό τον τρόπο οι άνθρωποι που δεν πίστευαν στο Θεό, θεώρησαν ότι ησύχασαν από αυτούς. Όμως τους Αγίους τους θυμόμαστε μέχρι και σήμερα και θα τους θυμόμαστε πάντοτε, γιατί ο Άγιος νικά τον θάνατο χάρις στην αγάπη.

Ερωτήσεις
1. Γιατί ο Κυπριανός και η Ιουστίνα πίστεψαν στο Χριστό;
2. Πώς αντιμετωπίζουμε τα μάγια;
3. Ποια είναι η αξία του σημείου του Σταυρού στη ζωή μας;
4. Ήταν κακό που ο Αγλαϊδας ερωτεύτηκε την Ιουστίνα;
5. Τι μας διδάσκουν οι Άγιοι για την αγάπη;
6. Πότε στη ζωή μας κάνουμε το σημείο του Σταυρού;

Συμπέρασμα
Οι Άγιοι με το όπλο του Σταυρού νικάνε στη ζωή κάθε κακό και φανερώνουν τι σημαίνει να είναι κανείς χριστιανός!

Αρκτικόλεξο
Απαντήστε στις ερωτήσεις και διαβάστε το πρώτο γράμμα κάθε απάντησης. Αν είναι σωστές θα σχηματιστεί μία λέξη. Ποια είναι;

1. Η πατρίδα του Κυπριανού
2. Το τρίτο γράμμα της Αγίας
3. Το όνομα του διακόνου που έκανε χριστιανή την Αγία
4. Μία από τις ασχολίες του Αγίου πριν γίνει χριστιανός
5. Ο πατέρας της Αγίας έγινε ... μετά την βάφτισή του.
6. Εκεί ζούσαν οι Άγιοι πριν γίνουν χριστιανοί
7. Ο Αγλαΐδας που ερωτεύτηκε την Ιουστίνα ήταν στην ηλικία...
8. Αυτόν το μήνα εορτάζονται οι Άγιοι
9. Μ’ αυτό το όπλο η Αγία νίκησε τα μάγια

Λέξη που σχηματίζεται: