10/19/10

ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΣΑΝ ΚΙ ΑΥΤΟΝ ΤΙ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΩ;


Παρουσία του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, αλλά και πλήθους κληρικών και λαϊκών, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 18/10, στο Βόλο, η παρουσίαση του βιβλίου του π. Θεμιστοκλή Μουρτζανού, Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας, με τίτλο «Από έναν κόσμο σαν κι αυτόν τί να κρατήσω;»


Το βιβλίο παρουσίασαν ο Πρωτ. Χαρίλαος Παπαγεωργίου, Γραμματεύς της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, ο κ. Δημήτριος Πελεκούδας, Δημοσιογράφος και Πρόεδρος της τοπικής Ενώσεως Συντακτών και ο κ. Χαράλαμπος Μπάρδας, Πρόεδρος του Συνδέσμου Νέων της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος.
Και οι τρεις ομιλητές εξήραν το ιερατικό ήθος και την πολύπλευρη διακονία του συγγραφέα στο χώρο της νεότητας, στην οποία έχει αφιερώσει το μεγαλύτερο κομμάτι της ιερατικής του ζωής και κατά την διακονία του στον Βόλο, όσο και στην Κέρκυρα, τα τελευταία χρόνια. Καρπός αυτής της διακονίας είναι το πρώτο του βιβλίο, στο οποίο καταγράφονται, με σύγχρονο και εύληπτο τρόπο, σημαντικά σημεία ενός διαλόγου που η Εκκλησία οφείλει να διεξάγει με τη νέα γενιά, προκειμένου να την πλησιάσει και κατανοήσει πραγματικά, πέρα από στεγανά και δογματισμούς, που Την καθιστούν απόμακρη και ξένη.

Την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ο οποίος διηγήθηκε τα της γνωριμίας και αρχικής του συνεργασίας με τον π. Θεμιστοκλή, στον οποίο ανέθεσε το μεγάλο έργο της διακονίας της νεότητας της τοπικής μας Εκκλησίας, έργο στο οποίο ανταποκρίθηκε με τον καλύτερο τρόπο. Αναφερόμενος στο βιβλίο ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε ότι «τολμά να μιλήσει στη γλώσσα των νέων και να προσεγγίσει τις καρδιές τους, να δώσει απαντήσεις στα σύγχρονα προβλήματα και ν' ανοίξει τον δρόμο για να φθάσουν οι νέοι εκεί που είναι η ουσία των πραγμάτων, στην αλήθεια της πίστεώς μας, στον Χριστό μας. Αυτή είναι η Εκκλησία μας και γι' αυτό κρατάμε και έχουμε ελπίδα και γι' αυτό μπορούμε να μαθαίνουμε, να πορευόμαστε, να συνεχίζουμε, να κηρύττουμε, να λειτουργούμε...»
Ο κ. Ιγνάτιος χαρακτήρισε «μεγάλη πρόκληση για την Εκκλησία να κρατήσουμε την ελπίδα στις ψυχές των νέων ανθρώπων, να δουλέψουμε για την ενότητα και την συνοχή των ίδιων και της κοινωνίας μας. Σ' αυτή την πρόκληση θ' ανταποκριθούμε, με τρόπο σύγχρονο και ουσιαστικό, με τρόπο αποτελεσματικό»

Την εκδήλωση διηύθυνε ο Δ/ντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος «Ορθόδοξη Μαρτυρία» Δημοσιογράφος κ. Νίκος Βαραλής.


Το βιβλίο Από έναν κόσμο σαν κι αυτόν τι να κρατήσω; του π. Θεμιστοκλή Μουρτζανού περιλαμβάνει απόπειρες να καταλάβουμε εμείς οι μεγαλύτεροι τα νέα παιδιά. Τα κείμενά του αποτελούν προτάσεις για να δούμε οι μεγαλύτεροι τι αληθινά ενδιαφέρει τους νέους και πώς εμείς μπορούμε να καταθέσουμε απόψεις που δεν θα θυμίζουν κήρυγμα, αλλά θα ξεκινούν από την δεδομένη ανάγκη των νέων που ανήκουν στην εποχή τους.
Τα περιεχόμενα του βιβλίου είναι:
Προλογικό 9
Blogspot.com 13
«Αν η ζωή είν' αυτοσκοπός » 17
Σε μια καφετέρια 21
Ετικέτες 24
Games 27
To Aids και η στάση της Εκκλησίας 30
Ό κόσμος των κινητών 37
Μια αυτοκτονία 40
«Ποιόν θα προσκυνήσω;» 44
Δελτία ειδήσεων 46
«Προσωπική μου ιδιόκτητη επανάσταση» 51
Γυρίζω τις πλάτες μου στο μέλλον 55
Εκκλησία και κοινωνικοί αγώνες 58
Ευρωπαϊκές ιστορίες 63
Trainspotting 67
Γιατί ορθόδοξος σήμερα; 71
Imagine 75
There's probably no God!
Now stop worrying and enjoy your life! 80
«Μη θρησκευτικά, προς Θεού» 85
Πάρε τον παπά 89
«Από έναν κόσμο σαν κι αυτόν τι νά κρατήσω;» 93
The secret of the future 97
Με τό καλοκαίρι μάλωσα και ποτέ μου δεν μεγάλωσα 100
Βεβηλώσεις 103
Πρόταση ζωής 107
Τρομοκρατία και Αγιότητα 111
Η ζωή μας στηρίζεται στα περιττά! 115
Η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο; 119
Παιδική βία και ηθικές αξίες 123
Έρωτας (;) μ' ένα «Βρικόλακα» 127
Βία και οργή 131
«Πιο πολύ από μένα σ' αγαπώ» 134
Πιστός στη σχέση μου 137
«Πού είν' η αγάπη;» 143
«Όλα επιτρέπονται» 146
Το δικαίωμα της αγάπης 149
Τραγουδώντας τον έρωτα (; ) 152
Matrix: Αναζητώντας την χαμένη πραγματικότητα 156
Στην προετοιμασία για τις εξετάσεις 160
Το άγχος των εξετάσεων 163
We don't need no education 166
Ό δεύτερος είναι τίποτα; 169
Μια αλλιώτικη πρόταση γιά τήν πορεία 173
Μη φοράς σταυρό! 178
Αστερίξ και Δανιήλ 181
Αιωνίων μάχες 186
Κώδικας Da Vinci: Μια άλλη ανάγνωση 190
Στη γειτονιά του κόσμου 195
Η ειδωλολατρία ξανάρχεται 198