5/1/07

ΒΙΒΛΙΑ & ΔΙΣΚΟΙ ΠΟΥ ΜΟΥ ΑΡΕΣΟΥΝ

Αλκίνοος Ιωαννίδης, Οι περιπέτειες ενός προσκυνητή. Ο Αλκίνοος είναι ένας τραγουδοποιός με άποψη για όλες τις πτυχές της ζωής. Δεν τραγουδά κατ’ αποκλειστικότητα για τους έρωτες και τα πάθη, για να είναι εμπορικός. Αναζητεί την αλήθεια, την αγάπη, το φως, σχολιάζει τη μοναξιά του ανθρώπου και ιδίως του νέου, αμφισβητεί το ψεύτικο σύστημα αξιών που κάνει τον κόσμο να ξεμακραίνει και ταξιδεύει, όπως ο Προσκυνητής σ’ ένα παλιό ρωσικό βιβλίο που μιλά για την αναζήτηση του Θεού και της νοεράς προσευχής, για να βρει νοήματα και ελπίδα. Κάνει την προσωπική του ιδιόκτητη επανάσταση, με ροκ μουσική και ροκ διάθεση. Μαζί του κι εμείς!

π. Αλέξανδρος Σμέμαν, Ημερολόγιο, εκδόσεις Ακρίτας. Ο π. Αλέξανδρος Σμέμαν ήταν ένας από τους σπουδαιότερους θεολόγους της Ρωσικής Διασποράς στην Αμερική. Τα βιβλία του μαρτυρούν μια ξεχασμένη θεολογία, συνέχεια των πατέρων. Το Ημερολόγιο του περιγράφει εμπειρίες από τη ζωή του ως ιερέα. Σχολιάζει την πολιτική, γεγονότα της ζωής, την κατάσταση της Εκκλησίας, περιγράφει το πώς ζει ένας ιερέας τις γιορτές της πίστης σε μία εκκοσμικευμένη κοινωνία, όπως αυτή της Αμερικής και βγάζει τη χαρά του Πνεύματος και της Αλήθειας, τη χαρά της Πίστης. Ιδιαίτερα επίκαιρο, στις μέρες του θορύβου και της ισοπέδωσης, για όποιον θέλει να δει τι πραγματικά είναι η ιερωσύνη!

Νίκος Πορτοκάλογλου, Δίψα. Ένας δίσκος χαρούμενος. Αν κανείς κοιτάξει τον κόσμο, δεν θα βρει αφορμές για να γελάσει, να αισθανθεί ότι η ζωή είναι ωραία, ότι μπορούμε να γιορτάσουμε μέσα από την αγάπη, τη νίκη, την ήττα μας, να χαρούμε αυτό που μας δίνεται. Ο Πορτοκάλογλου μας μιλά για την δίψα για καθαρό ουρανό, που μας κρατά ζωντανούς, για μια άλλη σχέση, με το Θεό ή τον άνθρωπο, που θα μας ξεδιψάσει. Με ηλεκτρονικούς και παραδοσιακούς ήχους, μοντέρνες ενορχηστρώσεις, μας λέει ότι «χρωστάμε τη γιορτή» και μας ταξιδεύει σαν τον Οδυσσέα σ’ ένα ταξίδι αγάπης! Γιατί η χαρά βγαίνει από μέσα σου και δεν κατασκευάζεται!

Ζωή Κανάβα, Οι Πράξεις των Αποστόλων για παιδιά και νέους, εκδ. Ακρίτας. Με μία ζεστή εικονογράφηση της πρεσβυτέρας Χριστίνας Παπαθέου- Δουληγέρη, η συγγραφέας Ζωή Κανάβα βοηθά τους νεαρούς αναγνώστες να γνωρίσουν την περίοδο της πρώτης Εκκλησίας. Αποδίδει το κείμενο των Πράξεων των Αποστόλων, τον τρόπο που οργανώθηκε και λειτούργησε η πρώτη Εκκλησία, τα βήματα του Αποστόλου Παύλου στην παρουσίαση του Ευαγγελίου, αλλά και όλα τα προβλήματα που η Εκκλησία της αγάπης αντιμετώπισε. Φροντισμένη γλώσσα και υπενθύμιση στους νέους του ποια είναι η Εκκλησία που πιστεύουμε και ακολουθούμε.

Μάριος Φραγκούλης, Ο κήπος των ευχών. Ο Μάριος Φραγκούλης ευτύχησε σ’ αυτόν τον δίσκο να συναντηθεί με τον Παρασκευά Καρασούλο, έναν σπουδαίο στιχουργό. Τα τραγούδια τους αποτελούν μια σπουδή στην αναζήτηση νοήματος στη ζωή, συνδέουν γη και ουρανό, διαλέγονται με το χρόνο, την αγάπη, τα πνευματικά εφόδια που μας χρειάζονται, την λογοτεχνία. Καταγράφουν εκείνες τις μικρές ελπίδες που ο άνθρωπος κουβαλά μαζί του, προσπαθώντας να βρει την ταυτότητά του. Και αποπνέουν εκείνη την χαμηλών τόνων αισιοδοξία ότι μέσα από την σχέση με τον άνθρωπο, την φύση, το Θεό θα έρθει η χαρά. Για όσους θεωρούν το τραγούδι ψυχαγωγία.

Μητροπολίτου Μεσογαίας Νικολάου, Άνθρωπος Μεθόριος εκδόσεις Εν πλω. Τέσσερις ομιλίες του Μητροπολίτη Μεσογαίας Νικολάου για τον πόνο και το γιατί να υποφέρουμε, την συνάντηση με το Θεό μέσα από αναπάντητα ερωτήματα, τα μικρά βήματα της χριστιανικής ζωής, την ανάγκη να είμαστε αυθεντικοί και γνήσιοι. Συνήθως θεωρούμε την Εκκλησία εκτός πραγματικότητας, ενώ αυτή προτείνει την δική μας άνοδο στην αγάπη και την πραγματικότητα του Θεού, την υπέρβαση του ψεύτικου και την φανέρωση του γνήσιου. Στα όρια των αναπάντητων διλημμάτων ο λόγος του Θεού δίνει απαντήσεις που ανοίγουν δρόμους. Ένα βιβλίο συνάντησης με την Εκκλησία.

Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Να σε βλέπω να γελάς. Ένας δίσκος ζεστός και ανθρώπινος. Μολονότι μιλά για τις ανθρώπινες σχέσεις, τον έρωτα, την αγάπη, όπως οι περισσότεροι δίσκοι, διασώζει εκείνο το στοιχείο της αφήγησης καθημερινών ιστοριών, όπου αποτυπώνεται συναίσθημα. Η εποχή μας είναι στην ουσία της ανέραστη, καθώς τείνει να ορίζει τις ανθρώπινες σχέσεις με βάση την ταχύτητα που αρχίζουν και σβήνουν. Η Πρωτοψάλτη, με το ταλέντο της φωνής της, περιγράφει αυτό που λέγεται ζωή, όνειρο, ομορφιά, απουσία, αισθήματα, με τρυφερότητα και οικειότητα, μέσα από στίχους που σε κερδίζουν με την απλότητα τους. Νεανικός δίσκος.

Ιερομονάχου Σεραφείμ Ρόουζ, Η Ορθοδοξία και η Θρησκεία του Μέλλοντος, εκδ. Εγρήγορση. Ο π. Σεραφείμ Ρόουζ υπήρξε μία από τις πιο ενδιαφέρουσες μορφές της Αμερικανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Ιερομόναχος στο μοναστήρι του Αγίου Γερμανού στην Αλάσκα, πνευματικός άνθρωπος, μας άφησε βιβλία που προκαλούν σε διάλογο με όλα εκείνα τα ρεύματα, τα δήθεν παράδοξα που επηρεάζουν τη ζωή μας χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Η θρησκεία του μέλλοντος περιλαμβάνει την γιόγκα, τα UFO, το Ζεν, την Τάντρα, τον υπερβατικό διαλογισμό, τους «χαρισματικούς», τις κάθε λογής «Πύλες του Ανεξήγητου» που προσπαθούν να μας πείσουν ότι η αλήθεια είναι σχετική. Η ορθόδοξη σκέψη και ζωή του π. Σεραφείμ ξεκαθαρίζει ότι η Αλήθεια είναι ο Χριστός και δίνει πειστικά επιχειρήματα σε όλους όσους προβληματίζονται, ιδίως τους νέους.

π. Βασιλείου Θερμού, Από πού πάνε για την Εκκλησία; εκδόσεις Μαΐστρος. Ο εκλεκτός κληρικός, συγγραφέας, θεολόγος και παιδοψυχίατρος έκανε μία πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα για τα παράπονα των ανθρώπων για την Εκκλησία. Νέοι και μεγαλύτεροι, πιστοί και αδιάφοροι λένε τις απόψεις τους που ο π. Βασίλειος παραθέτει αυτούσιες σ’ αυτή την πρωτότυπη έρευνα. Συνισταμένη των περισσοτέρων ο πόνος για την πορεία της Εκκλησίας. Ιδιαίτερα χρήσιμος οδηγός σε όσους στέκονται ψηλά και κλείνουν τ’ αυτιά τους στον δικό μας λόγο, αλλά και πράγματα που θα θέλαμε όλοι να πούμε. Γιατί η Εκκλησία είναι τόπος διαλόγου.

Φοίβος Δεληβοριάς, Ο καθρέφτης. Ο σύγχρονος νέος τραγουδοποιός συνθέτει τραγούδια που σε κάνουν να καθρεφτιστείς. Όλος ο δίσκος κινείται στο κλίμα της χαρμολύπης. Η αγάπη για τον φίλο, το σύντροφο, τον άνθρωπο, ο πόνος για τον κόσμο, την πολιτική, την υποκρισία, σκληρές και τρυφερές εμπειρίες και μια αδιόρατη λάμψη Θεού να περνά μέσα από τα σύγχρονα ποιητικά μηνύματα που ο λόγος του Δεληβοριά περικλείει. «Με πονάει οι άνθρωποι που αγάπησα να γίνονται πιόνια». Μας πονάει ο κόσμος που αγαπούμε να γίνεται πιόνι. Η αγάπη, όμως, δεν θα πάψει να είναι η ελπίδα.

Καζούο Ιζιγκούρο, Μη μ’ αφήσεις ποτέ, εκδόσεις Καστανιώτη. Ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα, γραμμένο από έναν σπουδαίο λογοτέχνη ιαπωνικής καταγωγής που ζει στην Βρετανία. Ο συγγραφέας του «Τα απομεινάρια μιας μέρας» ασχολείται με την θεραπευτική κλωνοποίηση. Μέσα από την ιστορία της Κάθυ, της Ρουθ και του Τόμυ, θέτει ερωτήματα όπως αν οι κλωνοποιημένοι άνθρωποι έχουν ψυχή και συναισθήματα, αν μπορούν να αγαπούν ή αν απλώς είναι δωρητές οργάνων και ιστών για να ζούνε οι άλλοι. Ένα μυθιστόρημα που μας ταξιδεύει στο προσεχές μέλλον και καθιστά το Χέιλσαμ, το σχολείο των κλωνοποιημένων ανθρώπων, τόπο δικό μας. Μία λογοτεχνική σπουδή στο τι είναι ο άνθρωπος, τώρα που η επιστήμη έχει ανοίξει νέους ορίζοντες.

Χρίστος Τσιαμούλης, Carte-postale. Ένας ορχηστρικός δίσκος, με είκοσι μουσικές- ασπρόμαυρες κάρτες, ενός σπουδαίου συνθέτη της παραδοσιακής μουσικής, ο οποίος καταγράφει μνήμες αγάπης με ήχους. Μικρά και μεγάλα ταξίδια που μιλούν για συναισθήματα χωρίς εκτροπές, με την χαρά και τη λύπη να εναλλάσσονται και να σε προσκαλούν σ΄ ένα ταξίδι στον εσωτερικό σου κόσμο. Οι φωτογραφίες δένουν θαυμάσια με τους ήχους. Επειδή η μουσική δεν είναι εφήμερες επιτυχίες, αλλά μεταδίδει βιώματα.
Αρχιμ. Νεκτάριου Αντωνόπουλου, Αρχιεπίσκοπος Λουκάς, εκδ. Ακρίτας. Δεν υπάρχει Ορθόδοξη Εκκλησία που να μην έζησε το δικό της διωγμό, ούτε και Άγιος που να μην πέρασε από το δικό του καμίνι των θλίψεων και των πειρασμών. Μία συγκλονιστική σταυρική μαρτυρία είναι κι αυτή της μορφής του αγίου Λουκά, αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως και Κριμαίας, του ιατρού και χειρούργου. Άνθρωπος με σπάνια ταλέντα και πνευματικά χαρίσματα, με εκπληκτική επιστημονική κατάρτιση, διακόνησε τον άνθρωπο ως ποιμένας και γιατρός, με αξιοθαύμαστη αυταπάρνηση και αγάπη. Ένα βιβλίο το οποίο μας δείχνει ότι η Εκκλησία του Χριστού είναι ζωντανή και δίνει ζωή. Κι ας μην φαίνεται στην καταιγίδα του κόσμου.

Ζίγκμουντ Μπάουμαν, Ρευστή Αγάπη, εκδόσεις Εστία. Ποτέ άλλοτε δε γινόταν τόσος λόγος για ανθρώπινες σχέσεις ή, απλώς για «σχέση»(εννοώντας τη σχέση άντρα και γυναίκας), και ποτέ άλλοτε όσο σήμερα οι σχέσεις αυτές δεν ήταν τόσο ασταθείς και εύθραυστες. Ο άνθρωπος σήμερα δεν εμπιστεύεται κανέναν, παρά μόνο τον εαυτό του, το άτομό του, με αποτέλεσμα αγάπη να αναζητά, αλλά να είναι ανίκανος να την κρατήσει. Γιατί αγάπη σημαίνει δέσμευση, ευθύνη, υπομονή. Ένα εκπληκτικό σχόλιο στη ρευστότητα της μετανεωτερικής εποχής μας, από έναν κοινωνιολόγο που βλέπει τη ζωή στο βάθος της.

Ζακ Στεφάνου, Ένας Όμορφος Κόσμος. Ένας νέος τραγουδοποιός που αποτελεί έκπληξη. Ωραία τραγούδια, με πρωτότυπο, δικό του στίχο, φρεσκάδα και κριτική ματιά, που δεν σε κάνουν να πλήττεις και να μελαγχολείς, αλλά να χαίρεσαι που μικρότεροι ή μεγαλύτεροί μας, αλλά πάντοτε νέοι, έχουν πολλά να πούνε. Δεν βιάζεται να μεγαλώσει, παρατηρεί τη ζωή, τις σχέσεις, τους μεγαλύτερους, τους συνομηλίκους, τα διάφορα happenings του κόσμου και γίνεται δικός μας.

Ορχάν Παμούκ, Ιστανμπούλ, εκδόσεις Ωκεανίς. Οι περισσότεροι από μας δεν πιστεύουν ότι υπάρχει τουρκική λογοτεχνία. Κι όμως ο συγγραφέας πήρε φέτος βραβείο Νόμπελ για το έργο του, για την ήρεμη αντίστασή του στο βαθύ κράτος της Τουρκίας, για την λογοτεχνική του πέννα. Το βιβλίο που προτείνουμε στην ουσία είναι η αυτοβιογραφία του συγγραφέα μέσα στην Κωνσταντινούπολη. Οι σχέσεις του με του γονείς του, τους συνομηλίκους του, τα όνειρά του, η ζωή μέσα σε μια Πόλη που πάντοτε κρατά την ιδιαίτερη και μοναδική της ταυτότητα και γεννά συναισθήματα σε κάθε γωνιά της. Συγκλονίζει το κεφάλαιο για το Βυζάντιο και τους διωγμούς των Ελλήνων το 1955.

Νίκος Ξυδάκης-Ελευθερία Αρβανιτάκη, Γρήγορα η ώρα πέρασε. Ένας δίσκος που θα έχει αξία διαχρονική. 13 τραγούδια σε ποίηση Σαπφούς, που μιλούν για τον έρωτα και την αγάπη με ένα τρόπο μοναδικό. Σε κάνουν να ξαναβρίσκεις την ομορφιά και την ιερότητα της ανθρώπινης σχέσης, με την ηρεμία που αποπνέουν, την αρμονία και την ζεστασιά τους. Ο συνθέτης πάντοτε εκπλήσσει. Ξέρει να συνδυάζει την παράδοση με το σύγχρονο ύφος και έχει δημιουργήσει τη δική του σχολή. Η ερμηνεύτρια με την χαρισματική φωνή αποδίδει την δύναμη της ποίησης και μας οδηγεί στην αισθητική που έχουμε ανάγκη. Αυτή του κάλλους της τέχνης. Ο λόγος της Σαπφούς δοσμένος κυρίως από τον Ελύτη αποδεικνύει τις δυνατότητες και της νεοελληνικής γλώσσας. Ο δίσκος ανοίγει με ένα θαυμάσιο ορχηστρικό και κλείνει με ένα τραγούδι σε ποίηση Κ. Καρυωτάκη. Ένα ποιητικό ταξίδι που απαιτεί, αλλά και φτιάχνει διάθεση.

Αρχιμ. Αιμιλιανού Σιμωνοπετρίτου, Λόγοι Ασκητικοί-ερμηνεία στον Αββά Ησαΐα, εκδ. Ίνδικτος. Η ασκητική παράδοση έχει έναν μοναδικό τρόπο να μας δίνει το ήθος της Εκκλησίας που λειτουργεί επαναστατικά για την καθημερινότητά μας. Να μας διδάσκει την Αγάπη για τον Άλλο που παραιτείται από την ικανοποίηση των επιθυμιών μας, την χαρά που είναι κατεξοχήν πνευματικό γνώρισμα, την υπέρβαση του εγωισμού, τον αγώνα εναντίον των παθών όχι από περιφρόνηση προς το σώμα, αλλά από δίψα για Θεό. Τα σχόλια του λογίου Αγιορείτη μας οδηγούν σε σπουδή του πνεύματος της άσκησης, που είναι εφαρμόσιμο στη ζωή μας, αρκεί να θέλουμε να ξεπεράσουμε την προκατάληψη και την υπερηφάνειά μας. Ένα σπουδαίο βιβλίο.

1 comment:

Giannis_Rebelos said...

Γειά σου φίλε μου ήθελα να σε ρωτήσω εαν ξέρεις που μπορώ να βρώ το βιβλίο του Πατέρα Σεραφείμ Ροουζ Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ Η ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ γιατί έψαξα σχεδόν σε όλο το ίντερνετ και δεν το βρήκα.
Έχεις να μου προτείνεις κάποιο βιβλιοπωλείο για να ψάξω να το βρώ.