7/20/14

COUNTING STARS



COUNTING STARS
(12ο καλοκαιρινό ταξίδι στην κατασκήνωση της Κασσιώπης)

Lately, I've been, I've been losing sleep
Dreaming about the things that we could be
But baby, I've been, I've been praying hard,
Said, no more counting dollars
We'll be counting stars, yeah we'll be counting stars
I see this life like a swinging vine
Swing my heart across the line
And my face is flashing signs
Seek it out and you shall find
Old, but I'm not that old
Young, but I'm not that bold
I don't think the world is sold
I'm just doing what we're told
I feel something so right
Doing the wrong thing
I feel something so wrong
Doing the right thing
I could lie, coudn't I, could lie
Everything that kills me makes me feel alive
Lately, I've been, I've been losing sleep
Dreaming about the things that we could be
But baby, I've been, I've been praying hard,
Said, no more counting dollars
We'll be counting stars
I feel the love and I feel it burn
Down this river, every turn
Hope is a four-letter word
Make that money, watch it burn
I could lie, could lie, could lie
Everything that downs me makes me wanna fly
Lately, I've been, I've been losing sleep
Dreaming about the things that we could be
Take that money
Watch it burn
Sink in the river
The lessons are learnt

Counting stars: το αμερικάνικο συγκρότημα One Republic υπάρχει από το 2002. Τραγουδά έναν συνδυασμό rock και pop μουσικής και έχει υποστεί επιδράσεις από τους U2 και τους Beatles. Το τραγούδι μαρτυρεί την ανάγκη του ανθρώπου και ιδίως του νέου, να ζήσει σε έναν κόσμο διαφορετικό, στον οποίο δεν θα κυριαρχεί το χρήμα, αλλά το όνειρο, τα αστέρια και ο ουρανός, θα κυριαρχεί η αγάπη και ο ρομαντισμός, η ανάγκη του ανθρώπου να έχει και να εκφράζει συναισθήματα, δηλαδή να αφήνει την ψυχή του και να υπάρχει και να εκφράζεται.
Dreaming about the things that we could be: τι να θέλει ο άνθρωπος να είναι; Πάντως σίγουρα δεν μπορεί να ταυτιστεί αυτό που θα ήθελε να είναι με αυτό που έχει ή θα ήθελε να έχει. Ο πολιτισμός μας ταύτισε την ευτυχία με ό,τι έχουμε. Χρήμα, αυτοκίνητο, δυνατότητα αγοράς ρούχων, κινητά, tablet, να έχω αγόρι ή κορίτσι (όχι κατ’ ανάγκην επειδή αισθάνομαι την ανάγκη να αγαπήσω, να δώσω και να πάρω, αλλά για να μην είμαι μόνη/μόνος και να μην ζηλεύω τους άλλους και τις άλλες που έχουν). Ο άνθρωπος καλείται να γίνει κάτι. Αυτό που οι δυνάμεις του και τα χαρίσματά του τον καλούν. Κυρίως, να είναι άνθρωπος. Να νοιάζεται τους άλλους. Να συγχωρεί. Να μοιράζεται. Να αγαπά. Ακόμη κι αν αυτό σήμερα δεν θεωρείται ένδειξη προσαρμογής στα δεδομένα του κόσμου.
no more counting dollars: ο κόσμος μας μετράει τα πάντα μετρώντας δολάρια, χρήμα. Θυμίζει τον Σκρουτζ Μακ Ντακ ο οποίος έκανε μπάνιο στο δολάρια του και μετρούσε το νόημα της ζωής με βάση τα κέρδη. Βέβαια σήμερα δεν μετράμε χρήματα, άλλωστε οι περισσότεροι δεν έχουμε ή δεν μας περισσεύουν, αλλά μετράμε τα πάντα με βάση τα χρήματα που έχουμε. Αυτός ο κόσμος δεν μπορεί να είναι ιδανικός για έναν νέο άνθρωπο.
I see this life like a swinging vine: ένας νέος άνθρωπος βλέπει τον κόσμο σαν μια κληματόβεργα που αναρριχάται στον τοίχο,  σχοινοβατώντας ανάμεσα στην πτώση και την άνοδο. Ο κόσμος είναι γεμάτος ρίσκα Η καρδιά ενός νέου ανθρώπου θέλει να βρει νόημα. Όμως νιώθει ότι είναι πολλά εκείνα τα οποία πρέπει να ξεκαθαρίσει. Το πρόσωπό του είναι ο καθρέφτης της ψυχής του και καλεί όποιον τον αγαπά να το ψάξει. Στο πρόσωπο βρίσκεται η αλήθεια της καρδιάς. Την ίδια στιγμή νιώθει ότι δεν μπορεί να βρει την αληθινή του ταυτότητα. Από την μια είναι μεγάλος, αλλά όχι τόσο μεγάλος ώστε να μπορεί να έχει στα χέρια του τις τύχες της ζωής. Από την άλλη νέος, αλλά όχι τόσο τολμηρός, ώστε να κάνει βήματα τα οποία θα τον οδηγήσουν σε κάτι διαφορετικό σε σχέση με τον κόσμο που μετρά τα πάντα με βάση το χρήμα. Παρόλα αυτά δεν πιστεύει ότι όλα έχουν πουληθεί σ’ αυτόν τον κόσμο. Υπάρχουν αξίες. Και βλέπει πώς όταν κάνει ό,τι του λένε δε νιώθει ότι κάνει το σωστό, γιατί δεν είναι ελεύθερος. Από την άλλη, όταν κάνει αυτό που για τους πολλούς είναι λάθος, ο ίδιος αισθάνεται ελεύθερος. Η λύση βρίσκεται στο να μην συμβιβάζεται εύκολα.
Everything that kills me makes me feel alive: ό,τι τον σκοτώνει τον κάνει να αισθάνεται ζωντανός. Εδώ είναι παράφραση μιας φράσης του Νίτσε πως «ό,τι δε σε σκοτώνει, σε κάνει πιο δυνατό». Ό,τι τον σκοτώνει για τα δεδομένα του κόσμου και της ευτυχίας, τον κάνει να αισθάνεται ζωντανός. Η νίκη βρίσκεται στο να μπορείς να ακολουθείς την καρδιά σου. Στο να είσαι ασυμβίβαστος με το ψεύτικο. Με ό,τι στηρίζεται στο «έχειν».
I feel the love: μόνο η αγάπη κάνει τον άνθρωπο να έχει φλόγα στην καρδιά. Και τον κάνει να μπαίνει στο ποτάμι της ζωής με αποφασιστικότητα.
Hope is a four-letter word: η ελπίδα είναι πιο πάνω κι από τα χρήματα. Η ελπίδα για έναν κόσμο αγάπης, ελευθερίας, ονείρων, άστρων, έναν κόσμο με ουρανό. Τα χρήματα αν υπάρχει ελπίδα μπορούμε να τα κάψουμε. Όχι γιατί δεν τα χρειαζόμαστε, αλλά γιατί δεν μπορούν αυτά να μας καθορίζουν το μέλλον μας.
I've been praying hard: για να αλλάξουν όλα, χρειάζεται προσευχή. Χρειάζεται απόφαση εντός μας να έχουμε διαφορετικό προσανατολισμό. Κι αυτό καλούμαστε να το πράξουμε από τη νιότη μας. Να έχουμε στόχο. Και βέβαια, ελπίδα και προσευχή στο Θεό, γιατί χωρίς τη δική Του βοήθεια δεν μπορεί η ζωή μας να βρει στόχο και δύναμη. Θα λυγίσουμε από την κακία των άλλων και από τη δύναμη του κόσμου που θέλει τα πάντα κατά το δικό του δρόμο.
Sink in the river the lessons are learnt: αν αφήσουμε στην άκρη τα χρήματα, αν τα αφήσουμε να βουλιάξουν στον ποταμό του χρόνου, της αγάπης, του νοήματος της ζωής, των αξιών, τότε θα έχουμε πάρει το μάθημά μας από τον κόσμο της κρίσης, της εκμετάλλευσης, της αδικίας, της ψεύτικης ευτυχίας. Αν μάθουμε να μετράμε αστέρια, τότε, ακόμη κι αν δοκιμαστούμε από αποτυχίες και ήττες, θα νικήσουμε. Γιατί όταν ο άνθρωπος βρει το πρόσωπό του, που είναι να ακολουθήσει τη φωνή του, τα χαρίσματά του, τις αξίες της αληθινής ζωής, τότε θα μπορέσει να επιβιώσει αληθινά στον κόσμο που μετράει δολάρια.

Υπάρχουν και αληθινές αξίες σήμερα
Ι. Όταν πιστεύουμε στο Θεό, έχουμε εμπιστοσύνη στην πρόνοιά του, την αγάπη Του για μας που μας δίνει ό,τι είναι καλύτερο. Την ίδια στιγμή, η πίστη μας δίνει την ευκαιρία να παλέψουμε για τις αληθινές αξίες της ζωής, που είναι τα όνειρα, το φως, η ελπίδα, το να βρούμε το αληθινό μας πρόσωπο, το να γίνουμε ελεύθεροι από τα πάθη και την αδικία, το να μπορούμε να αγαπούμε και να αγαπιόμαστε.
ΙΙ. Αυτές οι αξίες σήμερα δύσκολα μπορούν να βρεθούν εκτός της Εκκλησίας. Η ζωή της Εκκλησίας δίνει νόημα στον άνθρωπο. Τον καθιστά ευαίσθητο έναντι του κακού. Ευαίσθητο έναντι του ψεύτικου. Ευαίσθητο έναντι της αδικίας και την ίδια στιγμή έτοιμο να μοιραστεί, να συγχωρήσει, αλλά και να ονειρευτεί. Όχι έναν κόσμο χρημάτων, αυτάρκειας, που σημασία έχει τι έχεις, αλλά έναν κόσμο με γνησιότερες σχέσεις, με εκείνους που νιώθουν ότι αξίζει αυτό που είσαι. Η Εκκλησία διασώζει αυτόν τον τρόπο και αξίζει ο νέος άνθρωπος να ψάξει να βρει νόημα στη ζωή της πίστης.
ΙΙΙ. Για να γίνει αυτό, χρειάζεται να μάθουμε να είμαστε ασυμβίβαστοι με το κακό σε όλες τις μορφές του. Και την ίδια στιγμή έτοιμοι να παλέψουμε με όλα, ακόμη και με τον εαυτό μας. να μάθουμε γιατί ζούμε και να μην βιαζόμαστε να απογοητευτούμε σε κάθε σχέση, σε κάθε στόχο, σε κάθε δυσκολία της ζωής, είτε αυτή πηγάζει από τις περιστάσεις είτε από τους άλλους. Εδώ είναι σπουδαίος ο ρόλος της προσευχής. 

π. Θεμιστοκλής Μουρτζανός